Priopćenje za javnost: Sutra okrugli stol u Zagrebu “Kako građanima približiti informacije o kvaliteti visokih učilišta u Gradu Zagrebu?”

Kampanja QUALITYWATCH promovira inovativan pristup razvoju kulture kvalitete u visokom obrazovanju i najavljuje okrugli stol u Zagrebu

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) poziva sve zainteresirane građane na sudjelovanje u javnom okruglom stolu pod nazivom „Kako građanima približiti informacije o kvaliteti visokih učilišta u Gradu Zagrebu?“ koji će se održati u četvrtak, 16.03.2017. u Kući Europe u Zagrebu u trajanju od 9h do 13h. Za sudjelovanje na okruglom stolu možete se prijaviti putem poveznice.

Okrugli stol

Okrugli stol dio je kampanje i projekta „QUALITYWATCH: Aktivna uloga organizacija civilnog društva u praćenju i promociji kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj” kojeg je financirala Europska unija u okviru programa IPA i kojim je upravljao Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

Na okruglom stolu predstavit će se rezultati ovog projekta, s posebnim naglaskom na provedeno istraživanje te različite alate i preporuke razvijene u tijeku projekta koji nude inovativna rješenja za unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja. Time će građani i nadležne institucije dobiti konkretna rješenja i prijedloge koji mogu pozitivno djelovati na daljnje unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja.

Program uključuje predstavljanje:

• Projekta „QUALITYWATCH: Aktivna uloga organizacija civilnog društva u praćenju i promociji kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj”
  • Rezultata istraživanja o transparentnosti osiguravanja kvalitete visokih učilišta u Gradu Zagrebu
  • Primjera dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću
  • Studije izvodljivosti za pokretanje nacionalne baze za osiguravanje i ‎unapređivanje kvalitete u ‎visokom obrazovanju
  • Preporuka za unapređivanje transparentnosti sustava ‎‎osiguravanja kvalitete.

Veća transparentnost podataka o kvaliteti rada visokih učilišta može olakšati učenicima, studentima i njihovim roditeljima donošenje odluka o upisu na određena visoka učilišta i studijske programe, nastavku studija na višim razinama te pridonijeti osiguravanju uspješnog završetka već započetog studija. S druge strane, nositeljima obrazovnih politika i zaposlenicima visokoobrazovnih ustanova može osigurati bolji uvid u razne dimenzije kvalitete rada pojedinih visokih učilišta.

Nositelj projekta QUALITYWATCH je Institut za razvoj obrazovanja (IRO), a projekt se provodio od 2014.-2017.u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava (Osijek), Udrugom MI (Split), Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar te Udrugom za razvoj visokog školstva „Universitas“. Međunarodni stručnjaci na projektu dolaze s Centra za politike visokog obrazovanja (CHEPS) Sveučilišta u Twenteu, Sveučilišta u Grazu te Sveučilišta u Ljubljani.